Gravin Helenastraat 15
Beschrijving
Algemeen:
Deze kortgevelboerderij uit de Wederopbouwperiode (circa 1950) is vrij gelegen aan de noordzijde van de Gravin Helenastraat te Bokhoven. De eenbeukige boerderij is voorzien van een met rode muldenpannen gedekt zadeldak en wolfseinden. Het woondeel is wat smaller dan het achterliggende staldeel. De boerderij is met de kopgevel naar de straat gekeerd. Rechts naast de boerderij staat een stal met rieten zadeldak en wolfseinden. Naar verluidt is deze stal na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
Voorgevel:
De voordeur in de in halfsteensverband gemetselde voorgevel is rechts van het midden onder een halfsteens segmentboog geplaatst. Deze oorspronkelijke deur is aan weerszijden voorzien van een gemetselde pilaster en wordt van het bovenlicht gescheiden door middel van een klein afdak. Ter rechterzijde bevindt zich een klein venster, eveneens onder halfsteens segmentboog. Het raam is geleed met diagonale roeden. Ter linkerzijde bevindt zich onder een steens rollaag een groot kruisvenster. De beide tweeruits bovenlichten zijn voorzien van gekleurd glas-in-lood. Het zolderniveau is geleed met drie vensters onder betonlateien. Het tweeruits draairaam in het midden van de gevel wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster met dubbele tweeruits draaiende delen. Alle vensters zijn voorzien van bakstenen onderdorpels. De gevel is geaccentueerd door een in donkerder stenen afgezette lijst in de vorm van trasraam met rollaag. De iets overstekende daklijn is voorzien van een strekkenlaag met daarop een rollaag van koppen. Het wolfseind heeft een mastgoot.
Linkerzijgevel:
De uitspringende linkerzijgevel, het bedrijfsdeel is breder dan het woondeel, gaat grotendeels schuil achter dichte begroeiing. De korte dwarsgevel is voorzien van een lijst die identiek is aan de lijst in de voorgevel. Het smalle venster in dit muurwerk is vernieuwd. De gevel is ter plaatse van het woondeel voorzien van een venster onder anderhalfsteens strekse boog. Het venster is voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood. Het dakschild is ter plaatse van het bredere bedrijfsdeel lager doorgezet en heeft over de gehele lengte een mastgoot. Ter hoogte van het woondeel is het schild voorzien van een dakkapel. Het dak is geleed met twee schoorstenen, beide voorzien van uitkragende muizentand. De gevel is voorzien van een trasraam.
Rechterzijgevel:
De rechterzijgevel springt ter plaatse van de overgang van het woondeel met het bredere bedrijfsdeel enkele decimeters uit. De gevel is geleed met een venster, een portiek en na de
| 1 |
verbreding van het pand met een voormalige dubbele schuurdeur en twee stalramen. Het venster links is gevat in een gevelopening met steens strekse boog en bakstenen onderdorpel. Het vermoedelijk oorspronkelijke venster is geleed met drie ramen, alle voorzien van tweeruits bovenlicht. De voormalige dubbele schuurdeuren in het midden van het staldeel hebben plaats moeten maken voor dubbele deuren. Ter rechterzijde zijn twee getoogde zesruits stalramen onder halfsteens segmentboog gepositioneerd. Ter linkerzijde bevindt zich een portiek. Het dak is voorzien van een dakkapel onder zadeldak, enkele kleine dakramen en een hooiluik dat deels in het muurwerk van de gevel doorloopt.
Achtergevel:
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.
Interieur:
Het interieur maakte geen deel uit van deze verkenning.
Redengevende omschrijving
Het pand heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. De boerderij is representatief voor de boerderijenbouw in de wederopbouwperiode.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0066
kadastraalnummer: R-2082
datum verkenning: 9 oktober 2003